Guide til protein og proteinpulver

Proteinpulver guide - Billede af protein

Du vil gerne have en flottere krop og har hørt om protein og proteinpulver, men ved måske ikke helt hvad det er, og hvad det gør. Her på siden kan du læse alt du behøver at vide for at få det maskimale ud af din træning, og undgå alle de myter der findes om proteiner.

Hvad er Protein og hvorfor er det vigtigt?

For at din krop kan få energi og styrke skal den bruge makronæringsstoffer. Der findes 3 typer af disse og de er protein, fedt og kulhydrater.

Protein består af en serie af aminosyrer som er forbundet i en kæde og holdes sammen af Peptid links.
Proteiner er vigtige for at mange af kroppens funktioner kan fungere optimalt, herunder nævnes nogle af de ting som de fleste der indtager proteinpulver finder interessant:

  • Det beskytter muskelvæv under slankekure og diæter
  • Det hjælper til at give mere muskelvækst
  • Det fungerer som energikilde hvis der ikke er kulhydrater til rådighed

Protein giver større muskler

Hvis du træner med vægte og får dækket dit daglige proteinbehov kan du få større muskler. Hvis du ikke får nok protein fungerer din krop ikke optimalt da den ikke har de “byggesten” som den skal bruge og kan ikke reparere det muskelvæv den skal. Derved risikerer man at tabe muskelmasse.

Hvis du træner med vægte er der behov for at mere muskelvæv bliver repareret end hvis du bare sidder i sofaen hele dagen. Derfor er der rigtig mange vægtløftere, bodybuildere, fitnessudøvere mv. Som tager proteinpulver, eller i det mindste går meget op i at spise mad som indeholder proteiner.

Det er vigtigt at give din krop protein i mange mindre doseringer så den hele tiden har en lind strøm af aminosyrer og en positiv kvælstofbalance. Det går ikke at spise en kæmpe portion proteinpulver en gang om dagen, eller et kæmpe måltid. Det skal spredes jævnt ud over hele dagen.

Proteiner giver vægttab

En kost/diæt som er rig på protein øger dit stofskifte og hjælper dig dermed med at tabe vægt. Din krop er nødt til at arbejde ca. 30% hårdere på at fordøje protein end på at fordøje kulhydrater og fedt.

En anden grund til at det er vigtigt at have et højt proteinindtag i forbindelse med vægttab er at det er nødvendigt for at kroppen kan omdanne fedt til energi. Hvis du ikke får dækket dit proteinbehov vil din krop have sværere ved at trække på dine fedtdepoter. Derfor hold dig altid væk fra de diæter som er lave på protein da de vil gøre dig svag, træt og uoplagt. Se et eksempel på proteinkur og opskrifter så du kan få et vægttab med protein.

Hvis du er i tvivl om du får dækket dit proteinbehov, så kan du købe proteinpulver og tage som kosttilskud. Proteinpulver er en nem og billig måde at få tilført ekstra proteiner.

Forskellige slags proteiner gør forskellige ting

Der findes mange forskellige typer protein på markedet. Grunden til dette er at de forskellige typer proteiner har forskellige fordele og ulemper. Hvis du gerne vil have noget protein lige efter træning anbefaler man whey protein pulver da det optages hurtigt i kroppen. Hvis der går lang tid mellem at du får protein, eller du gerne vil have noget protein inden sengetid, så tager man typisk kasein protein da det er meget langsomt optageligt og derfor giver en længerevarende udskillelse af aminosyrer. Hvis du er vegetar er soja protein et rigtigt godt tilskud, som tilmed er rimelig billigt og har et lavt indhold af fedt, det smager dog ikke så godt.

Hvis du gerne vil have noget billigt proteinpulver, og ikke behøver have noget der smager helt fantastisk kan du købe Viking Protein Muscle Matrix som er billig proteinpulver i god kvalitet og som er en blanding af 5 forskellige proteinkilder.

Proteinpulver opskrifter

Proteinpulver smager generelt ganske fint, men hvis du har købt et mærke som du ikke kan lide kan du altid lave nogle lækre smoothies og blande det op med alt muligt du godt kan lide og på den måde tage den værste smag fra proteinpulveret. Vi har samlet en lang række proteinpulver opskrifter så du kan vælge en der passer til dig.

42 replies on “Guide til protein og proteinpulver”

Jeg har selv været i gang med at træne nogle gange, hvor jeg ikke har brugt proteinpulver én eneste gang. – Faktisk har jeg ikke troet på at det vil virke særlig meget. – Jeg har dog set min ven tage det, og efterhånden begynder jeg med at tro på virkningen, da det går mere frem for ham nu… – Så jeg må i gang snart 🙂 – tak for guiden.

hej, jeg er lige begyndt på proteinpulver. jeg anvender nutramino valleprotein, men er bare lidt i tvivl om hvordan jeg skal bruge det? altså hvor mange gange skal jeg tage det om dagen, og skal jeg tage det kun træningsdage eller også hviledage? jeg kører et program hvor jeg træner søndag, tirsdag og torsdag hver uge.

Hej Ilker=> Det anbefales at man får 6 små måltider om dagen. De fleste får dog kun morgenmad, middagsmad og aftensmad, hvis du hører til en af dem vil jeg tage proteinpulver ind imellem disse måltider. Du skal sørge for at få tilstrækkelig med protein både på dage hvor du træner og dage du ikke gør, de dage du ikke træner restituerer kroppen og derfor er det mindst lige så vigtig at få nok protein disse dage.

Hej, jeg har trænet lidt tid nu, et par måneder. jeg træner der hjemme, jeg træner kun med håndvægte + en af de lange stænger 🙂

jeg har overvejet proteinpulver, men da jeg er ret tynd og jeg så man ville tabe sig? så kom jeg rigtig i tvivl!

hvad man jeg gøre?

ps. super god guide!!

Hej Tobias

Kan ikke helt finde ud af om du vil tabe dig eller tage på i vægt. Umiddelbart vil jeg tro at du vil tage på i vægt da du skriver at du er tynd. Der kan protein pulver godt hjælpe dig, men de fleste der er tynde vil nok vælge en weigtgainer i stedet for som er en blanding af protein og kulhydrater.

Hej, jeg dyrker sport 3-4 gange om ugen. Ville lige høre om protein pulver er relevant at bruge efter man har dyrket sport, eller om det kun er til brug efter styrketræning med vægte osv.?

Hvis det er relevant at bruge efter sport har jeg også et spørgsmål til. For jeg dyrker sport meget sent om aftenen. Der går som regel omkring 2,5 time fra min træning slutter til at jeg ligger mig til at sove. Så hvad for en slags protein pulver vile være bedst at bruge? Whey protein pulver som i anbefaler til lige efter træning eller Kasein protein som i anbefaler lige før senge tid?

Pfh tak 🙂

Generelt kan man bruge protein pulver uanset hvilken sport man dyrker hvis man ikke får nok gennem sin almindelige kost. Du kan evt. købe kasein protein og så tage det inden træning så passer det med at det begynder at blive optaget kort efter træningen er slut og de første timer af din søvn.

hej jeg er en pige som træner næsten hverdag undtagen om fredagen og jeg træner for, at få en bedre krop, få strammet min mave op og lave fedt om til musker.
og jeg har trænet sådan siden januar. jeg spiser sundt hverdag undtagen en dag om ugen og det er fordi jeg gerne vil tabe mig.
jeg ville høre om der var noget proteinpulver som jeg kunne benytte sådan at alle mine ønsker gik i opfyldelse både få bedre veltrænet krop og samtidig tabe mig.
og hvis du kan anbefale noget pulver hvornår skal jeg så bruge det?
hilsen rikke

Hej Rikke,

proteinpulver er ikke et mirakelmiddel som gør at du får en flottere krop. Hvis du vil tabe fedt skal du være i kalorieunderskud, der hvor protein kan hjælpe med dette er at protein mætter mere end kulhydrater og fedt så du derfor ikke har behov for så meget. Se vores protein kur hvis du vil vide mere om at bruge protein pulver til vægttab. Der anbefales også en række forskellige produkter.

Hej

Jeg skriver med et spørgsmål omkring proteinpulver som kosttilskud.

Eftersom jeg sjældent spiser kød – jeg er ikke vegetar, og kan godt lide kød, sådan bliver det bare… – er jeg i tvivl om, om jeg får nok protein til hverdag. Derfor overvejer jeg, at tilføje proteinpulver til mine morgen-smoothies, som i forvejen består af: banan, jordbær, blåbær, spinat, havregryn, mandler, vanillesukker og mælk.

Jeg træner også et par gange om ugen, men ikke noget vildt og ikke med andet mål end at holde mig sund.

Kan jeg med fordel tilsætte 30-40 g proteinpulver til mine smoothies hver morgen som supplement? Og kan det være et problem, hvis jeg i forvejen får nok protein?

Sidst men ikke mindst – hvilket proteinpulver vil I anbefale, at jeg bruger?

På forhånd mange tak for svar!

Hej Dorte

Hvis du ikek får meget kød eller fisk er der en mulighed for du ikke får nok protein. Prøv at kigge på en normal dags kost og skriv ned på hver ting du får hvor meget protein du får, så kan du få en ide om du mangler noget. Der sker ikke noget ved at tage et proteintilskud selvom du måske allerede får nok, når det er i de små mængder vi taler om her.

Hvis du gerne vil prøve det 1 måneds tid for at se om du mærker nogen forskel vil jeg anbefale whey proteinpulver der smager godt og blandes nemt op: http://shop.getbig.dk/whey-protein Det fås også i mindre varianter end 5000g

Hej 🙂
Tak for en fin guide. Jeg studsede dog lidt over noget. Du skriver at hvis man er vegetar er soja protein godt. Skal det forstås på den måde at der i andre typer proteinpulver er animalske produkter i (udover æg og mælke-produkter)? For så vidt jeg kan læse mig frem til er der i f.eks.vis Viking ægge-protein, men det kan man jo godt spise som vegetar ellers er man veganer eller lacto-vegetar.

Er spændt på at høre dit svar 🙂

Mange hilsner fra Tine

Hej Tine,

Det kan godt ske at det er mig der ikke er helt inde i betegnelserne og definitonerne på de forskellige “vegetarer, veganer etc.”. Jeg ved kun at de fleste vegetarer vælger en soja protein.

Hey

Er en dreng på kun 14 år som er meget foran i min alder og har en rigtig god fysik, jeg spiser normalt tre gange om dagen og træner om aftenen gerne 1 time inden jeg går i seng og jeg ville hører om i kunne anbefale noget proteinpulver da jeg gerne vil prøve det.
Ps. kan man fx tage protein pulver i en måned og så stoppe. Og måske begynde igen 2 uger efter eller lign. Håber i kan hjælpe

Morten=> Du kan nemt tage protein 1 måned og så stoppe og begynde noget tid efter igen. Du behøver ikke få det gennem pulver, men kan selvfølgelig også spise dig til det. Hvis du skal til konfirmation en dag og sidder og spiser hele dagen og får masser af kød etc. så er der ingen grund til at tage pulver. Det mest populære protein er Whey protein. Prøv at køb denne whey protein som er den mest populære.

Hej igen glemte at spørge om noget, kan man få pulver til specielle steder på kroppen? fx større bryst, arme, mave eller lign. eller er proteinpulver generelt all over?

Hej Morten, Protein pulver virker generelt. Man kan desværre ikke bestemme hvor musklerne skal komme 🙂 Men ved at tilrettelægge sit træningsprogram efter hvor man ønsker resultater kan du selvfølgelig påvirke resultatet på det sted af kroppen du ønsker.

Hej 🙂
Jeg har prøvet proteinpulver til vægttab, men mit problem er at jeg HADER dem som smager let af grød, uanset hvor meget jeg blander det op med vand er det stadig for grødet til mig. Jeg kunne godt tænke mig noget som minder fuldstændig om saftevand f.eks.
er der ikke noget proteinpulver der minder om det?
Hilsen Patricia

Hej!

Jeg er undervægtig, kan det blive et problem hvis jeg begynder at drikke proteindrik?

Jeg skulle helst ikke tabe mig, hvad kan jeg gøre?

Hilsen Nikolaj

Nej, det kan aldrig skade. Proteinpulver bruges både af folk som er tykke og vil tabe sig, og af folk som er tynde og vil tage på. Man bruger det bare forskelligt.
Når du tager protein pulver for at tage på skal du bruge det som EKSTRA MÅLTIDER, og altså sikre dig at du ikke spiser mindre almindelig mad. Dog vil jeg vælge en weight gainer hvis jeg var dig der indeholder en blanding af protein og kulhydrater.,

Hejsa.
Selvom jeg har læst på siden og gået igennem diverse svar ville jeg lige høre alligevel for at få er 100% korrekt svar inden jeg køber noget forkert. 🙂

Jeg er startet sammen med en ven på styrketræning for en uges tid siden. I en måned vil jeg gerne spise mere fedtfattigt mad en jeg plejer for at tabe ølmaven som har fundet vej frem igennem det sidste år. Selvom jeg går under normalvægt ville jeg gerne kunne smide et par kilo på maven, samtidig med at jeg styrketræner 3-4 gange om ugen. Jeg vil selvfølgelig gerne kunne komme til at se mere muskuløs ud samtidig med. Er det bare rent protein pulver jeg skal følge op med til træningen, og vil det både hjælpe med at give større muskler samt at “smide maven”.

Mvh

Hej
Jeg har brug for din hjælp! Jeg træner desværre ikke, fordi der ikke er tid til det nu… Problemet er at jeg ikke får protein nok til kroppen, er ikke motioneret nok, og mangler energi.. Er der en speciel slags der kan hlæpe..?:-)
Vh
Suzi

hej jeg vil godt tabe mig lidt men styrke træner samme tid har købt kreatin og protein pulver eller der står 100 % whey protein som jeg fik anbefalet i fitness dk men er i tvivl hvordan jeg skal tage det fik af vide jeg bare sku tage det en gang om dagen efter træning men hun vidste det ikke helt ???? hvad gør jeg

Hej 🙂
Endnu et spørgsmål til samlingen:
Jeg træner 3-4 gange om ugen, både cardio og med vægte.
Desuden spiser jeg meget kød og protein i min hverdag 🙂
Jeg er ikke overvægtig, men det kunne da altid være fedt at få strammet op enkelte steder 😉
Mit spørgsmål begår sig på: hvordan ville proteinpulver kunne hjælpe en som mig? Vil jeg få hurtigere muskler, og øget forbrænding? Kan man træne for lidt/ uintensivt til proteinpulver?
På forhånd tak for hjælpen 🙂

Hej! 🙂
Jeg træner næsten hver til hver anden dag. og prøver at tabe mig et enkelt kg. (jeg er ikke overvægtig, men vil ikke tage mere på.) jeg har overvejet protein pulver/drik fordi jeg godt kunne tænke mig at få opbygget en sixpack. kan protein hjælpe mig til hurtigere at nå mit mål? 🙂
da jeg jo ved man får en større muskelmasse.

Hej.
Jeg er en dreng på 15 som går i fitness World. Jeg er derude tirsdag onsdag og fredag. Vil det være spild at tage protein pulver når jeg er derude så få gange? Og hvor mange gange skal jeg tage det?

På forhånd tak

Hej. Jeg er en pige på snart 17 år, og jeg vejer kun 47 kg. Jeg vil gerne tage proteinpulver for at øge min vægt! Men mine spørgsmål er: er det skadeligt? Hvornår skal jeg bruge det? Og kan jeg risikere at tabe mig?
Det skal lige siges, at jeg styrketræner ca. 3-4 om ugen 🙂

På forhånd tak

Hej.
Jeg står overfor at skulle have fjernet mandler nuher og efter sådan en operation vil jeg højest sandsynlig komme til at leve meget af flydende kost i nogle uger pga sårene i halsen og jeg må kun ellers få blød mad hvis jeg kan spise det og jeg må samtidig ikke få varm mad.
Jeg kom i den forbindelse til at tænke på om proteinpulver kunne være en mulighed for at få energi nok, da jeg meget af tiden nok ville komme til at leve af sodavandsis og mælkeprodukter ellers.
hvilken ville du anbefale?
Mvh Heidi

Hej.

Er en gut på 26 som lige vil høre hvilke produkter jeg må indtage, for jeg ar diabetes type 2 og kan ikk finde svar nogen steder på nettet.

Mvh Henrik

Du blander det op i en eller anden form for væske, de fleste foretrækker mælk eller vand. Du bestemmer selv blandingsforholdet.

Hej.

jeg er en pige på 24 år der træner poledance et sted mellem 3 og 5 gange om ugen. jeg har længe tænkt på at få noget protein da det kræver en en god omgang muskel masse.

Men men men… jeg er samtidig igang med at tabe nogle kilo fedt. hvilken og hvordan skal jeg bruge den for at “det sætter sig på musklerne” og ikke som fedt?

det skal lige siges at jeg også løber ved siden af, for at komme af med noget af det overflødige skal/kan jeg også bruge protien herefter?

PFT

Mia

Mia=> Protein har den fordel at den mætter mere end kulhydrater og fedt, så derfor skulle du gerne spise de færre kalorier fra almindelig mad som du får ind via proteinpulver.

Hvis du vil have en billig protein så kig på soja protein som vil opfylde dit mål men ikke smager så godt.

Hej,

Jeg træner primært mtb ca. 2 gange dagligt 5-6 gange om ugen (Transport til og fra arbejde) + træning med min klub. Jeg oplever engang imellem at jeg er lidt udbrændt, og har derfor kigget lidt på, om jeg skulle have noget kosttilskud/proteinpulver. Vil jeg få noget ud af, at tage proteinpulver når jeg ikke træner med vægte, men primært laver kardio træning? Hvilken slags proteinpulver skal jeg kigge efter?

Vh.
Klaus

Hej

Jeg træner 2-3 gange om ugen Cirkeltræning samt daglige gåture med hunden.
Jeg er normal vægtig ca. 80 kg til 183 cm, og kan se at jeg har udviklet noget muskelmasse siden starten for 1 år siden.
Min kost består af kød hverdag, dertil grønsager, frugt osv.
Kan det betale sig at tage Protein tilskud som mellemmåltid?

mvh
Søren

Hejsa jeg vil gerne høre om der er nogen der kan fortælle hvad jeg skal tage for at øge min vægt, jeg har tabt mig alt for meget og vil gerne tage nogle kilo på igen, fik fortalt at der er mange slags pulver og jeg har ingen ide om hvilken jeg skal vælge.

Er lige startet på proteinpulver, og er meget interesseret i at hører hvad folk blander det op med efter træning og sådan. Har set mange der har det med oppe i fitness og så tænker jeg bare, hvad faen’ blander de op med?

Michelle=> De fleste blander det op med vand eller mælk, det er lige meget for effekten, bare bland det op med hvad du synes smager bedst 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *